Herhalingslessen 2020/2021

De planning voor de herhalingslessen van het nieuwe seizoen 2020/2021 zijn bekend en staan weer op de website.

Alle lessen worden volgens de richtlijnen van het RIVM gehouden, die men strikt dient na te leven.

Eenieder die zijn diploma geldig wil behouden, zal de volgende onderwerpen of modules in twee jaar moeten volgen.

Modules

De onderwerpen/module zien er als volgt uit:
1: Benaderingsprotocol enz.
2: stoornissen vitale functies
3: breuken,ontwrichten,kneuzing,verstuiking
4: uitwendige verwondingen
5: thermische letsels
6: verbandleer
7: actieve hulpverlening
8: extra ( binnen en buiten oefening)
9: Reanimatie / AED
10: Reanimatie/AED

De volgende onderwerpen zijn extra lessen die wij je wel aanbieden maar
niet verplicht zijn.
– Kinder EHBO
– Sport letsel
– Blaren prikken
– Drugs herhaling deze is voor de gene die de EHBDD hebben behaald en
geldig willen houden

Reanimatie / AED

De herhaling lessen van Reanimatie/AED zijn alleen bij inschrijving op de website www.ehboheeswijkdinther.nl onder lesaanbod / aanmeld formulier.

Op maandagavond: 16 november / 18 januari / 22 maart en donderdagavond: 19 november (25 februari onder voorbehoud)

Eerste Hulp Bij Drank en Drugs

De herhaling lessen voor het behoud  van de EHBDD zijn ook alleen  te volgen bij inschrijving op de website www.ehboheeswijkdinther.nl onder lesaanbod / aanmeld formulier.

Er worden 4 lesavonden aan geboden waarvan je er 1 moet volgen voor de geldigheid van je certificaat EHBDD.

Op maandagavond: 5 oktober / 08 februari / 29 maart en donderdagavond: 11 maart

Voor de cursus EHBDDU zijn de kosten erg hoog, en hiervoor hanteren we dan ook de volgende vuistregels om deel te kunnen nemen:

  • Je bent lid van onze vereniging en hebt de basis opleiding EHBDDU ook bij ons gehaald
  • Je ondersteund evenementen namens onze vereniging waarbij een dergelijke opleiding voor vereist is.

Indien je hier niet aan voldoet, kan je je wel inschrijven, maar bedragen de kosten € 125,= per deelname

Voor nu alvast een fijne vakantie en tot ziens op de herhaling lessen.

AED uitbreiding Mariengaard

Afgelopen weekend heeft EHBO vereniging St. Raphael een extra AED geplaatst in de Mariengaard.
De wijk die in 2008 is bebouwd in Heilaren-Noord in Heeswijk Dinther had nog geen reanimatie voorziening, en omdat de gemeente Bernheze ernaar streeft om voor iedere bewoner binnen 6 minuten een AED beschikbaar te hebben, is met deze extra AED weer in stapje in de goede richting gezet.

De AED is aangemeld bij Hartslag.nu, en inzet bij oproepen.
De gemeente Bernheze heeft eerder dit jaar actief overleg gehad met diverse partijen, waardoor de uitbreidingen binnen de gemeente in gang zijn gezet.


Op korte termijn worden de AED’s uitgebreid op plekken waar deze noodzakelijk zijn binnen de gemeente, en is men bezig om een beleid op te stellen voor het onderhoud ervan, en de uitbreidingen bij nieuwbouw wijken. 


Naast de gemeente blijft het ook een plicht van de bewoners en buurtverenigingen zelf binnen de gemeente,  om hier actief mee bezig te zijn, en een bijdrage te leveren.

Heb je vragen over een AED binnen de gemeente of wil je een EHBO of Reanimatie cursus volgen , neem dan contact op met info@ehboheeswijkdinther.nl of met je lokale EHBO vereniging.

Kijk voor de volledige bezetting van AED’s binnen Bernheze op de website https://ehboheeswijkdinther.nl/aed-bernheze

Bijstand voor EHBO / BHV Trainings Centra?

Tijdens een normaal seizoen maakt onze EHBO vereniging graag gebruik van instructeurs die vaak zelfstandig zijn.

Deze ZZPR’s , maar ook ehbo/bhv trainingscentra, waarvan hun hoofdactiviteit bij de KvK geregistreerd staan onder andere SBI codes 86929/ 85922 worden waarschijnlijk uitgesloten voor de regeling Tegemoetkoming schade COVID-19.

ForeverSafe
Ehbo Service

Dit terwijl zij met hun trainingscentra ook te maken hebben met vaste kosten (zoals o.a. huur, energie en water).
Net zoals sportscholen en fitnesscentra liggen deze trainingscentra ook stil omdat er geen 1,5 meter afstand gehouden kan worden tijdens een opleiding.
Dit betekent voor veel trainingscentra dat zij deze crisis niet gaan overleven.

Laten we hopen dat ook deze groep gecompenseerd word, zodat we na deze crisis weer gebruik kunnen maken van hun kennis en ervaring.

Hier kan men aan bijdrage door deze petitie te tekenen. Doe dit HIER

Corona Update

Vanwege het schorsen van evenementen en het verbieden van samenscholing tot 1 juni door de regering, om de besmetting van het Corona virus in te dammen, zullen we alle herhalingslessen die nog gepland waren voor de zomervakantie niet meer inplannen.

Eveneens de evenementen die gepland stonden voor de periode tot aan 1 Juni zullen worden geschrapt uit de agenda.

Helaas voor de mensen die graag willen helpen bij de evenementen die waren ingepland, maar wel begrijpelijk dat deze keuze is gemaakt. We kennen immers allemaal wel iemand uit onze directe omgeving die met dit virus te maken heeft, en vinden gezondheid belangrijker, zodat we na deze periode weer allemaal inzet baar zijn als hulpverlener, mocht dit nodig zijn.

Kijk op de website van de RIVM voor de maatregelen die zijn getroffen.

Voor meer informatie houd de website in de gaten, waar we jullie van de laatste berichten zullen voorzien en voor vragen stuur deze naar info@ehboheeswijkdinther.nl en we zullen hier zo snel mogelijk op reageren.

Agenda aangepast

Vanwege de situatie met betrekking tot het Corona virus, en de afgelastingen van evenementen, kunnen we als vereniging natuurlijk niet achterblijven, en hebben besloten om alle herhalingslessen, trainingen , alsook de buitenoefening die onze vereniging hebben ingepland, tot nader order uit te stellen.

We verwachten eind Maart een nieuwe agenda te kunnen presenteren, waarop activiteiten opnieuw worden ingepland, of komen te vervallen.

Graag de website in de gaten te houden voor de nieuwe agenda.

Afscheid bestuursleden

Afgelopen maandag avond hebben we als EHBO Vereniging afscheid genomen van enkele bestuurleden tijdens onze algemene leden vergadering.

Jenneke Beerlings heeft haar functie als secretariaat overgedragen aan Lieke Schuts, en Theo Vermeulen heeft zijn functie als bestuurslid beeindigd, maar blijft wel werkzaam in de commisie evenementen.

Ook onze voorzitter Ton van der Heijden heeft afscheid genomen, en heeft de bestuurshamer overgedragen aan de vice voorzitter, Marja Laros, totdat de nieuwe voorzitter bekend is.

Via deze weg willen we als zittend bestuur, en ook namens alle leden hun bedanken voor de jarenlange inzet voor de vereniging, en hopen nog jaren lang hun als lid te mogen begroeten tijdens de herhalingslessen en evenementen, en te mogen raadplegen voor ondersteuning.

Bestuur – Maart 2020

In het nieuwe bestuur is afgelopen maandag ook Paulien Suiker toegetreden, en zij gaat Sabine van Doore helpen bij de jeugdopleidingen, en Harold van Griensven bij de evenementen ondersteuning.

AED Loosbroek uitgebreid

Dankzij de familie van Helvoort, heeft Loosbroek er een AED erbij.
Afgelopen weken is de dekking van Bernheze regelmatig besproken in de regionale media, en deze uitbreiding in Loosbroek op de Krommendelseweg 2a, is dan ook van harte welkom.

De AED hangt onder de carpoort en dankzij het AED bord is het vanuit de doorgaande weg ook zichtbaar waar deze zich bevindt.

De AED is opgenomen in Hartslagnu.nl en vanaf dit moment kan de AED worden gebruikt bij een oproep van de hulpdiensten.

Coronavirus – Eerste Hulp

Het is belangrijk om de standaardmaatregelen op te volgen die gelden voor alle virussen die griep en verkoudheid kunnen geven:

  • Was je handen regelmatig
  • Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog
  • Gebruik papieren zakdoekjes

Met vragen omtrend besmetting ga je naar:
https://www.rivm.nl/coronavirus/covid-19/vragen-antwoorden#Vragen over voorkomen besmetting

Ben je voorbereid op Epidemie
Of er nou sprake is van een enge epidemie, onverwachte overstroming, langdurige stroomstoring of vernietigende storm.
Sommige artikelen zijn altijd handig om achter de hand te hebben indien er om wat voor reden dan ook iets vervelends of onverwachts heeft plaatsgevonden.

Belangrijkste uitgangspunt; zorg voor genoeg levensmiddelen om je huishouden een aantal dagen draaiende te houden zonder de deur uit te hoeven.
Denk daarnaast om de specifieke behoeftes van individuele gezinsleden en van huisdieren zoals contactlenzen, tampons, astma-inhalers of voorgeschreven geneesmiddelen en wat zakken voer voor Poekie of Fikkie.

Praktisch

Deze volgende spullen zijn eveneens praktisch om in huis te hebben: houdbare voedingsmiddelen zoals pasta, rijst, ontbijtgranen,
bonen, groente/bonen/fruit/vis uit blik, flessen water of frisdrank, houdbare melk, desinfecterende handzeep, schoonmaakmiddelen,
tandpasta, toiletpapier, keukenrol, paracetamol/ibuprofin, complete EHBO-set (pleisters, gaasjes, ontsmettingsmiddel etc.), batterijen (AA en AAA), blikopener, waxinelichtjes aansteker/lucifers, zaklamp/knijpkat, ductape, oplader op zonne-energie, powerbank, smeerolie, vuilniszakken, dekens en een multitool of basisgereedschap.

Bederfelijke producten als brood, vlees, melk en eieren hebben de laagste prioriteit. Mocht de situatie echt schrijnend worden, laat deze artikelen dan staan.

En check sowieso altijd de houdbaarheidsdatum. Een buikgriep of voedselvergiftiging is namelijk geen pretje voor je welzijn en weerstand. Epidemie of niet.

AED in nieuwbouwwijken

Als EHBO-coördinator zou je graag zien dat de gemeente er tenminste één rol bij pakt, namelijk het opnemen van aed’s in uitbreidingsplannen: ,,In nieuwbouwwijkjes wordt wel gedacht aan lantaarnpalen en riolering, maar niet aan aed-kasten. In het jongste deel van “De Hoef” in Heesch bijvoorbeeld hangt er niet één, terwijl daar toch honderden huizen gebouwd zijn.’’

Hetzelfde geld voor plan “Rodenburg “in Heeswijk Dinther.

De regionale politiek heeft dit gelukkig op de agenda gezet, en een artikel in het Brabants Dagblad van Maarten van den Hurk, brengt een positieve bijdrage aan dit onderwerp. [lees HIER het artikel]

Mandy van Vugt, van de SP is nu onderzoek aan het doen en zal binnenkort een rapport samenstellen over aed’s in Bernheze.

SP burgerlid Peter Sleegers hoopt op snelle vervolgacties: ,,Als je zo’n onderwerp aanpakt, kun je echt snel betere dekking krijgen. “

In een vervolg artikel van Philip van den brand in het BD, geeft de 18-jarige Peter Haerkens aan dat hij wel weet waar de dichtstbijzijnde AED hangt maar eerlijkheidshalve niet zou weten hoe te handelen in geval van nood.

AED Cursus

EHBO vereniging St. Raphael verzorgt trainingen voor het gebruik van een AED, en indien men zich inschrijft voor de EHBO Basis cursus, word de AED uiteraard ook uitgebreid behandeld. Deze basis cursus bevat 10 lessen en een examen, waarna U gediplomeerd EHBO bent.

De kosten voor een rean/AED-cursus van 2 avonden kost €45.00, en voor het bedrijfsleven kost het €55.00.

Groepskorting (minimaal15 personen): €35.00 per persoon

De EHBO Basis Cursus start al op 4 Maart en inschrijven voor AED of Basis cursus kan HIER.

Dekking Bernheze in kaart

EHBO Cursus Inschrijving – Heeswijk Dinther

Wat moet je doen als iemand zich in zijn vinger snijdt, een bloedneus krijgt, op het punt staat om flauw te vallen, zich verslikt bij het eten of een vinger tussen de deur krijgt?

Tijdens de cursus EHBO leer je precies welke handelingen er uitgevoerd moeten worden bij de meest voorkomende ongevallen in en om het huis en op het werk.

Deze cursus geeft een brede inleiding in het verlenen van eerste hulp bij ongelukken en reanimatie. Bovendien leer je te beoordelen of eerste hulp noodzakelijk is.

Vereniging St. Raphael start weer met een nieuwe cursus EHBO op 3 maart in het Willibrord Centrum van 19.30-21.30 uur.

Er zijn 10 lessen en een examen en de kosten zijn € 175,=

Deze kosten worden vaak volledig vergoed door uw zorgverzekeraar indien U een declaratie indient.

Vul HIER de inschrijving in en je word zo snel mogelijk benaderd door een van onze instructeurs.

Wanneer je je diploma hebt gehaald, kan je ook lid worden van onze vereniging, en als je wilt ook meehelpen met leuke evenementen die wij jaarlijks verzorgen.